10 råd for for å lykkes med jobbjakten
Nyutdannet og synes det er utfordrende å få innpass i arbeidslivet etter en lang periode som fulltidsstudent? Vi har satt sammen 10 råd som kan være nyttige for deg som er jobbsøker.
Er du nyutdannet og synes det er utfordrende å få innpass i arbeidslivet etter en lang periode som fulltidsstudent? Det å studere og være i arbeid er to helt forskjellige ting, og ofte er mangel på arbeidserfaring avgjørende for at man ikke kommer i mål med jobbjakten. Det kan til tider føles umulig å skjønne hvordan man skal knekke koden for å oppnå sin første relevante jobberfaring. Vi har satt sammen 10 råd som kan være nyttige for deg som er jobbsøker:
1. Vær synlig
Som nyutdannet er det viktig å gjøre seg synlig og registrere seg som arbeidssøker. Det vil være gunstig å registrere din CV hos HAMNØY – og følg opp med en melding eller e-post hvor du introduserer deg selv. Da merker vi deg i systemet, og kan ta kontakt ved en senere anledning når vi får inn en relevant stilling. Sørg også for at du har en oppdatert og informativ profil på LinkedIn der du fremstår på en profesjonell måte.
Gi beskjed til venner og familie at du er på jakt. Bruk sosiale medier som en arena for å melde at du er nyutdannet og på jobbjakt. Du vil bli overrasket over responsen du får. Noen ganger kan det å pushe seg utenfor komfortsonen føre til noe positivt og i det minste et lite napp. Men husk, det er vanlig for arbeidsgivere og rekrutterere å google navnet ditt – så pass på at SoMe-profiler og det som dukker opp om deg på nettet ikke oppleves som upassende.
2. Skreddersy søknad
Bruk tid på jobbsøknaden din. Søknaden bør tilpasses hver stilling, og inneholde en velformulert kombinasjon av kunnskap, erfaring og personlighet som svarer på utlysningsteksten. Hva kan du som er relevant for denne stillingen? Hvorfor skal de ville ansette akkurat deg? Hva kan du tilby arbeidsgiver? Det er viktig å være ærlig, og ikke gi inntrykk av at du er en annen enn det du er. Som nyutdannet har du gjerne ikke all erfaringen de ser etter – da kan du gjerne fokusere mer på din motivasjon, lærevilje og lyst til utvikling.
Dersom du synes det er vanskelig å vite hvordan du skal sette opp søknadsteksten, kan det være lurt å bruke samme oppsett som er brukt i selve utlysningen. Prøv å unngå skrivefeil og vær nøye – søknadsteksten er i de fleste tilfeller førsteinntrykket for dem som vurderer. Få gjerne noen til å lese over teksten før du sender inn søknaden.
3. Sett opp en relevant CV
En CV skal inneholde formell bakgrunn og fakta som du ikke skriver i søknaden. Gjerne bruk litt tid på å lage den oversiktlig og fin. Søker man kreative yrker kan det telle positivt at man har en CV-utforming som estetisk skiller seg ut. Dersom man ikke har opparbeidet seg relevant erfaring som nyutdannet kan det være lurt å føre opp utdannelsen først. Tilpass også CV-en til hver stilling.
4. Vær på
Noe av det de fleste kvier seg for er å være frampå. Hopp ut av komfortsonen – ta kontakt med rådgiver/arbeidsgiver for å presentere deg selv eller følge opp en søknad. Selv om det kan være skummelt, så er det viktig å huske på at dette i de aller fleste tilfeller bare teller positivt. Det viser at du er på og motivert.
5. Vær åpen som nyutdannet
Drømmejobben dukker gjerne ikke opp med en gang, og plutselig kan noe du absolutt trodde ikke var drømmejobben nettopp bli det. Det er bedre med en jobb enn ingen jobb. Ta initiativ og tenk utradisjonelt. Om du står fast i jobbsøkingen, og er usikker på hvor og hva du kan søke på, vil idémyldring være lurt. Lag deg en liste over aktuelle bedrifter og stillinger du kan passe til. Tenk bredt – hvilke type jobber kan matche din personlighet, kompetanse og erfaring?
Se gjerne etter arbeidsgivere som fokuserer på utvikling og opplæring, da dette gjerne er fine plasser å starte uten spesiell arbeidserfaring. Store selskaper er spennende og har utviklingsmuligheter som ofte fremstår som veldig attraktive, men også i små selskap er det store muligheter til kompetanseutvikling og personlig vekst ettersom man ofte har oppgaver som ligger tettere opp mot driften og mer bredde i ansvarsområdene. Dette kan gi verdifulle erfaringer og «on the job training» tidlig i karrieren.
6. Engasjer deg
Som arbeidssøker vil du gjøre lurt i å engasjere deg i organisasjoner og frivillig arbeid. Det viser at du gir av deg selv og at du også jobber aktivt for å bli en mer ettertraktet arbeidstaker.
7. HoldE motet oppe
Ikke ta avslag personlig og som et nederlag, gjør det heller til lærdom. Ofte kan det være mange søkere og personer med lengre erfaring og høyere utdannelse som stiller sterkere. I de fleste tilfeller der avslag er et faktum kan det være nyttig å ta kontakt for å høre hva som var grunnen til at du ikke var aktuell for stillingen. Ha et åpent sinn. Plutselig kan de som gav deg avslag ta kontakt igjen senere dersom en stilling som passer enda bedre blir ledig.
8. Bevar referanser
Oppdater referansene dine når du er i en prosess der arbeidsgiver vil utføre referansesamtaler. Da gir du referansene dine tid på å forberede seg slik at de kan fokusere på de relevante ferdighetene dine og gi deg en sterkest mulig referanse. Dersom du på grunn av manglende erfaring ikke har så mange referanser kan det være lurt å spørre en tidligere foreleser eller leder i en organisasjon du har vært engasjert i.
9. Vurder å flytte på deg
Det mange gleder seg til etter endt studium er å komme hjem igjen, til familie og venner. Å flytte ut igjen er ikke alltid det en kunne tenke seg. Men i noen tilfeller kan dette være det som må til for at du skal oppnå drømmejobben, eller opparbeide deg nok relevant erfaring til å kunne flytte hjem og få jobben du ønsker deg der.
10. Det ordner seg for deg også
Ting tar tid. Noen ganger kan det gå 1-2 år før nyutdannede kommer ut i relevant arbeid. Du er ikke alene. Stå på – så løsner det plutselig.
Les også: Slik forbereder du deg til videointervju